🕊 B A R I Ş - anı . öykü 📖 İRAN HUDUDUNDA BİR TİLKİ - roman 🦜 İnternet Kitap Satış Sitelerinde Satılmaktadır!

ANARKALİ-SALİM





Anarkali ve Salim'in hikâyesi, Hint tarihinin en ünlü aşk efsanelerinden biri olarak kabul edilir. Salim, Babür İmparatoru Ekber'in oğlu olup, daha sonra Cihangir adıyla tahta çıkmıştır. Anarkali ise, bazı kaynaklara göre Şeref-un-Nisa adlı bir cariye veya Ekber'in eşi olarak tanımlanır.

Efsaneye göre, Prens Salim ve Anarkali birbirine âşık olmuş, ancak Ekber bu ilişkiye karşı çıkmıştır. Rivayetlerden birine göre, Ekber, Anarkali'nin Salim'e gülümsediğini aynadan görmüş ve öfkelenerek onu canlı canlı duvar içine gömmüştür. Başka bir versiyonda ise, Anarkali'nin Ekber'in baş eşi için çalışan bir hizmetçi olduğu ve Salim'in onunla evlenmek istemesi üzerine Ekber'in bu ilişkiye karşı çıktığı anlatılır.

Bazı tarihçiler, Anarkali'nin gerçekten yaşayıp yaşamadığını sorgulamaktadır. İngiliz gezgin William Finch, 1608'de Babür İmparatorluğu'nu ziyaret ettiğinde, Anarkali'nin ölümüne dair bir kayıt tutmuştur. Ancak, Cihangir'in anılarında Anarkali'den hiç bahsedilmemesi, onun efsane mi yoksa gerçek bir tarihi figür mü olduğu konusunda tartışmalara yol açmıştır.

Anarkali'nin mezarı olduğu düşünülen yapı, Pakistan'ın Lahor kentinde bulunmaktadır. Lahor'daki bu anıt mezar, Cihangir tarafından yaptırıldığı iddia edilen bir yapı olarak bilinir. Ancak, bazı tarihçiler bu mezarın aslında Cihangir'in eşi Sahib-i-Cemal'e ait olduğunu öne sürmektedir.

Bu trajik aşk hikâyesi, Mughal-e-Azam gibi Bollywood filmlerinde, tiyatro oyunlarında ve romanlarda sıkça işlenmiştir. Anarkali'nin hikâyesi, yasak aşk, ihanet ve trajedi temalarıyla Hint kültüründe önemli bir yer tutmaktadır.

Bu Hint efsanesinden etkilenip; 'Günaydınım Nar Çiçeğim Sevgilim' isimli güfteyi Feyzi HALICI kaleme almış daha sonra da merhum bestekârımız Cinuçen TANRIKORUR, Kürdili Hicazkâr makamında besteleyerek, Türk Sanat Müziğimize kazandırmıştır.


Anarkali : 16. yüzyıl Babür İmparatorluğu'nda yaşadığı düşünülen efsanevi bir figürdür. Adı, "nar çiçeği" anlamına gelir ve Prens Salim (daha sonra Cihangir olarak tahta çıkmıştır) ile olan yasak aşk hikâyesiyle tanınır.

Efsaneye göre, Anarkali Babür İmparatoru Ekber'in sarayında bir cariye veya dansçı olarak bulunuyordu. 

Salim : Babürlüler döneminde Selim adıyla bilinen hükümdar, Cihangir Şah olarak tahta çıkmış olan Ebü'l-Muzaffer Nûreddîn Muhammed Cihângîr'dir. Babür İmparatorluğu'nun 4. hükümdarı olup, 31 Ağustos 1569'da Fetihpûr Sikri'de doğmuş ve 28 Ekim 1627'de Keşmir'de vefat etmiştir.

Babası Ekber Şah, annesi ise Meryem-uz-Zamanîdir. Küçük yaşta tahtın varisi ilan edilmiştir. Ancak 1599'da, babası Dekken'de bulunurken erken tahta çıkma isteğiyle ayaklanmış, ancak babasının ölümünden sonra 1605'te tahta çıkmıştır.