Balmumu, işçi arıların karın bölgesindeki balmumu üreten bezlerden doğal olarak salgılanan bir maddedir.
Arının coğrafi konumuna, beslenmesine, mevsimselliğine ve çevresel etkilere bağlı olarak, balmumunun bileşimi renk ve katkı maddeleri gibi faktörlerde değişiklik gösterebilir. Balmumu doğal halinde genellikle beyazdır ve bal ve polenle temas ettikten sonra sarıya döner. Ayrıca, balmumu, dışarıdan veya içeriden elde edilen polen yağları ve propolis gibi bileşenler içerebilir.
Arılar tarafından esas olarak petek hücreleri inşa etmek için kullanılan balmumu, eski ve modern zamanlarda birçok amaç için benimsenmiştir. Mısırlılar, Yunanlılar, Romalılar ve Çinliler, balmumunda mum yapımında, mumyalama uygulamalarında ve hatta tıbbi amaçlar için potansiyel bulmuşlardır.
Günümüzde, ticari olarak temin edilen balmumu, Apis cinsine ait arılardan , özellikle A. mellifera ve A. cerana türlerinden elde edilmekte olup, çeşitli mumların, vernik ve cila gibi son işlem ürünlerinin, ilaç geliştirmenin ve kozmetik ürünlerinin üretiminde kullanılmaya devam etmektedir.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), sarı ve beyaz balmumunu gıda katkı maddesi ve gıda ambalajlarında kullanım için "Genel Olarak Güvenli Kabul Edilen" madde olarak belirlemiştir.
Balmumu işlemesi genellikle gaz kromatografisi ve kütle spektrometrisi teknikleri kullanılarak yapılır. Dinamik kimyasal özellikleri, oda sıcaklığında katı halde, ısı uygulandığında ise sıvı halde bulunmasına olanak tanır.
Yapısal olarak, alkanlar, alkenler, serbest yağ asitleri, monoesterler, diesterler ve hidroksi-monoesterler bu hidrofobik bileşiği cilt bakım ürünlerinde tıkayıcı, yumuşatıcı ve nemlendirici olarak kullanışlı hale getirir.
Balmumuna genellikle propolis adı verilen bir bileşen eklenir. Propolis, fenolik asitler, esterler, flavonoidler ve aromatik bileşiklerden oluşur. Yüksek düzeyde propolis içeren balmumu, antioksidan, antimikrobiyal ve antienflamatuvar özellikler sağlamaya yardımcı olur.
İnsan vücudunun en büyük organı olan deri, çok sayıda dış çevresel tahriş ediciye karşı koruma sağlar. Stratum corneum (SC) adı verilen en dış katman, deri bariyerinin korunmasında hayati bir rol oynar. Transepidermal su kaybı (TEWL), SC yoluyla pasif olarak gerçekleşir ve deri bariyerinin bütünlüğünün bir göstergesidir. Deri bariyeri bozulduğunda, atopik dermatit (AD), kserozis kutis ve sedef hastalığı dahil olmak üzere çeşitli deri hastalıkları tetiklenebilir.
Birçok cilt bakım ürününde bulunan balmumu gibi tıkayıcı maddeler, aşırı TEWL'yi tamponlamaya yardımcı olabilir. Literatürde tanımlanan balmumunun cilt bakımındaki diğer kullanımları arasında yanıkların, ülserlerin ve yaraların tedavisi yer almaktadır. Bu makale, balmumunun cilt bakımındaki kullanımlarını karakterize eden bilimsel makalelerden oluşan bir derlemeyi açıklamayı amaçlamaktadır.
Dipce: Kırışıklıkları açar, doldurur ve cilt kırışıklığını önler, Göz altı ve çevresi için uygundur. Bal mumu sayesinde leke gidermede etkilidir. Cilt yaralarına iyi gelir iyileştirir.
Sifin