İRAN HUDUDUNDA BİR TİLKİ - Roman
B A R I Ş - Anı.Öykü

SOĞAN

 

🧅
Neden Soğan Doğrayınca Gözlerimiz Yaşarır?
Soğanı kestiğimizde hücreleri parçalanır ve kükürt bileşikleri açığa çıkar. Bu bileşikler, alinaz adlı enzimle reaksiyona girerek tiyopropanal sülfoksit adlı bir gaz üretir.

👁
Gözlerle Temas Anı:

Bu gaz gözlerimizin nemiyle temas ettiğinde, çok düşük miktarda sülfürik asit oluşur. Bu asit, gözdeki sinir uçlarını tahriş eder.

💧
Doğal Savunma Mekanizması:

Gözlerimiz bu tahrişi algıladığında, gözyaşı bezleri daha fazla yaş üreterek irritanı seyreltir ve uzaklaştırır. Böylece gözlerimiz, zararlı olabilecek maddelere karşı kendini korumuş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder